Wednesday, March 19, 2014

Niat Baik Nak Membantu Disangka Over?

Lama tak post kat blog ni. Tak sempat lah katakan. Okaylah. Hari ni nak post lagi satu benda. Anyway, siang tadi ada benda baru aku belajar. Nak tahu apa? Teruskan membaca.

Tak boleh lah kalau aku tulis yang tersurat kat sini sebab aku kena juga jaga hati beberapa pihak. Aku tulis secara tersirat je la. Kalau ada yang faham, faham lah. Kalau tak, nak buat macam mana kan.

Anyway, tak semua benda yang kita rasa 'niat baik nak membantu' akan diterima oleh orang lain secara terbuka dan positif. Ada sesetengah manusia ni tak boleh menerima 'niat baik nak membantu' kita tu dan menganggap itu adalah over.

Salah satunya adalah apabila kita disuruh buat benda yang kita tidak rancang, dan dapat buat dalam sekelip mata. In other words, terpaksa buat sebab disuruh dan menganggap itu sebagai 'niat baik nak membantu'.

Walaubagaimanapun, ada pula mereka yang menganggap 'niat baik nak membantu' yang kita dah buat tu sebagai over. Aku tak tahulah sama ada over tu dari segi perilaku aku yang over (sebab nak hidupkan suasana dan aktiviti ketika itu) dan mungkin over yang dimaksudkan adalah 'overshadow' orang lain.

Kalau cakap terus, tak sedap hati ye sebab ini melibatkan banyak pihak. Jadi, aku taburkan di sini sahaja lah. Ada beberapa benda hendak aku bentangkan selebar-lebarnya di sini.

1. Aku disuruh melakukan sesuatu perkara itu atas dasar tanpa sebarang perancangan dan aku pun melakukannya dengan rela hati, sekaligus dalam hati dan niat aku sumpah dengan nama Allah SWT, 'niat baik nak membantu'.

2. Aku tak ada niat langsung nak over atau apa-apa yang mungkin bagi sesetengah nampak too much or anything. Dalam hati aku, cuma melakukan kerja itu dengan ikhlas dan ingin membantu disebabkan khidmat aku diperlukan.

So lepas ni, rasanya malas dah la kot nak 'niat baik nak membantu' sebab aku takut orang salah faham dan anggap niat aku sebab macam tak perlu dah kot. Bukan merajuk atau apa tapi rasanya macam penat bila 'niat baik nak membantu' disangka lain dan dianggap over.

Anyway, tu sahaja untuk malam ni. Hehe. Now, sejuk sikit perut bila dapat lepas geram di sini. Terima kasih. Hehehe.

No comments: