Monday, January 6, 2014

Benda Pelik Ciptaan Jepun

Jepun sememangnya terkenal dengan kepala otak yang pintar. Tapi dalam pintar matematik mereka, ada juga ciptaan yang tidak semenggah dan membawa lawak di dalam hati sanubari. Kalau masuk Maharaja Lawak memang tak lawak lah sebab Nora Danish akan menangis sambil minta Say Who pujuk. 

1. Pengepit Kuku
Scary! Sekali tengok dah macam robot apa dah benda ni. Tapi ni sebenarnya pengepit kuku yang dicipta Jepun dan untuk memudahkan mereka memotong kuku, kelima-lima jari dalam satu masa. Kalau aku, memang takkan guna. Serius!

2. Topang Dagu
Dasar pemalas. Alat ni bentuknya macam tongkat/topang yang orang gunakan bila patah kaki dan sebagainya tapi bukan untuk kaki, sebaliknya untukd dagu. Ni untuk mengelakkan mereka terjatuh bila terlelap semasa berdiri dalam train. 

3. Snek Najis
Sumpah menggelikan. Tahi dikitar semula menjadi snek makanan. Bodoh ke apa ni?????

4. Mesin Basuh Kaki
Mungkin orang Jepun terlalu sibuk dengan kerjaya sampai mereka tak sempat cuci baju di rumah. Mungkin juga orang Jepun terlalu kedekut sehingga tidak mahu mengeluarkan wang untuk membayar dobi. Jadi, mereka telah mencipta satu bekas yang boleh dimasukkan pakaian dalam, dan dimasukkan juga sabun, sekaligus menjadi mesin basuh bergerak semasa sedang berjalan.

5. Alat Bantu Pendengaran
Kalau kau, nak ke berjalan dengan alat bantu pendengaran sebesar kuali di telinga? Sumpah tak kelakar. Dah macam lori Astro dah aku tengok. Sigh.

6. Bayi Pengemop
"Kalau dah ada anak, gunakanlah sebaiknya," mungkin itulah yang ada dalam kepala otak orang Jepun. Alang-alang anak dah mula merangkak, pasang je pengemop tu di bawah badan anak dan sekaligus, anak merangkak, lantai bersih. 

7. Mesin Pakaian Dalam
Bukan mesin pembuat pakaian dalam tapi mesin jual pakaian dalam. Vending machine di Jepun bukan setakat jual air, tapi turut menjual benda lain seperti pakaian dalam dan ianya bukan untuk dipakai oleh wanita, tetapi bagi lelaki yang fetish. 

8. Paku Dagu
Bagi mengelak staf-staf di pejabat Jepun menopang dagu (menunjukkan rasa malas dan bosan bekerja), maka alat ini dicipta. 

9. Untuk Mulut
Bukan puting getah tapi alat untuk senaman wajah. Katanya untuk mengelakkan ada kedutan di bahagian mulut. Masukkan alat ini dalam mulut, kecutkan pipi. Memang bodoh. 

10. Noodly
Satu lagi benda bodoh dan hodoh. Dicipta untuk pemakan mee yang taknak rambut masuk dalam mangkuk semasa makan.

11. Mata Untuk Mata
Jepun memang pelik! Ada ke patut mereka cipta mata untuk mata. So, kalau kat kelas atau meeting, mereka mengantuk, mereka tampal mata palsu ini di atas kelopak mata yang telah dipejam.

12. Tisu Kepala
Lap hingus di mana-mana. Tapi sanggup ke kau berjalan di khalayak dengan tisu gulung kat atas kepala macam ni? 

13. Bantal Peluk
Forever alone teruk kau ni.


No comments: