Monday, March 7, 2011

Kehidupan dan Kematian

Hye followers!
Dah beberapa hari aku tak update si Aiskepal ni kan..
Agak kurang sihat sikit 2, 3 hari ni..
Now pun still bergantung kepada ubat..
Sigh~

Ok, posting kali ni agak serius..
Hurm..
Semalam, makngah aku meninggal..
Agak terkejut la..
Sedih gak..
Ni sekarang tgh tgk balik gambar time dia kat wad..
Sebak sekejap..


Time tu aku bawak buah gi melawat dia kat Hospital Sg Buloh..
Time tu dia tgh sakit, baru lepas operation..
Dia cam aku..

Hurm..
Makngah, moga roh makngah dicucuri rahmat..
Amin..

:'(

Tadi pkl 10 pg camtu, aku pegi Damansara nak pegi tgk jenazah makngah..
Tapi time aku sampai, dah selamat dikebumikan..
Terkilan sikit sebab tak dpt jumpa makngah untuk kali terakhir..
Tapi alhamdulillah, semua berjalan lancar..

Then balik rumah pakngah sekejap..
Tengok dinding rumah dah kosong..
Frame2 gambar lama pakngah dengan makngah dah takde..
Aku faham perasaan pakngah aku time tu..

Aku tau pakngah sedih..
Tapi dia pandai sembunyikan kesedihan dia..
Dengan lawak2 dia yang buat kitorang gelak2 kecik..

Aku memang genggam tangan kuat2 tadi..
Sebab aku taknak nanges depan semua orang..
Hurm..

Dah lepas makan semua tadi, aku nak balik..
Jenguk dalam bilik pakngah, dia tgh tido..
Tido kat katil tempat arwah makngah terlantar sakit selama lebih 2 bulan..
Sayu sekejap...
Hurm..
Tapi aku kena tahan..
Tak boleh nanges..

Aku tak tau kalau aku yang ada kat tempat pakngah..
Orang yang kita sayang, tinggalkan kita..
Selama-lamanya..
Gambar2 dekat Facebook pakngah, yang ada gambar dia dengan arwah makngah semua dah takde..
Pakngah cakap, kalau ada pastu dia nampak, dia nak nanges..

Hurm, aku pernah kena tinggal gak..
Tapi sekejap2 je..
Tinggal pulak, bukan sebab orang tu meninggal dunia..
Tapi sebab dia (atau mereka) ada orang lain..

Hurm..
Seriously, time update posting ni, aku tgh menangis..
Hurm..

:'(

Walaupun aku takde la rapat sangat dengan makngah, tapi banyak jugak kenangan dengan arwah..
Tiap2 tahun kalau raya, pakngah dengan makngah akan dtg rumah nenek aku and kitorang berkumpul ramai2..

Hurm..
Pakngah Abdul Satar, kalau pakngah baca blog ni, pakngah jangan sedih2 tau..
Allah lebih sayangkan makngah..

Hurm..
Tengok cucu2 pakngah tadi, si Daniel, Amin, tercari2 nenek diorang..
Hurm..

Time2 camni, baru terfikir..
Hidup ni, bukan lama mana pun..
Kalau Allah nak tarik nyawa, anytime dia nak pun boleh..
Sebab kita adalah ciptaan-Nya..

Hurm..
Moga roh arwah makngah dicucuri rahmat, dan ditempatkan bersama kaum muslimin.. amin..

Al-Fatihah buat Makngah Salmah..

:'(

2 comments:

pie said...

innalillahi wa inna ilaihi rojiun.. moga roh mak ngah ditempatkan di sisi insan2 yg solehah..

Ais Kepal said...

amin..