Thursday, April 2, 2009

10 Tips Memilih Ahli Kumpulan Untuk Assignment Anda!


Assalamualaikum..
Posting kali ni nak cerita sikit pasal tips2 untuk memilih ahli kumpulan untuk group assignment..
Sumpah sentap kalau ada yang terkena..
Tapi pergi mam la kan..
Ni semua berdasarkan apa yang aku sempat observe dari part 1 sampailah part 6..
Lagi beberapa minggu dah nak hbis diploma (insyaallah)..
So, ni pesanan untuk adik2 yang baru nak masuk u, tak pun untuk kite2 gak yang nak langkah ke alam degree..
Orang2 tak guna ni sentiasa ada di mana2..
Bukan nak kata aku ni perfect 100%, bleh buat semua keja..
Tapi, atleast better dari yang takleh wat keja langsung..

Ok, ni ada 10 tips:

1. Jangan ambik orang yang berlagak diva dan terlalu cantik - yang sekadar cantik dipandang je. Dalaman hauk!

2. Jangan ambik orang yang tak boleh bagi komitmen kepada group - maknanya boleh datang tiap kali adakan meeting and so on.

3. Jangan ambik anak orang kaya yang gaji parents dia lebih dari RM10,000 sebulan - sebab dia tak semestinya seorang yang pemurah. Kadang2 lagi kedekut dan berkira.

4. Jangan ambik orang yang ada bf/gf yang terlalu hot - sebab nanti korang yang akan susah. Bila buat assignment kat luar, dia asyik nak berkepit je dengan laki/bini dia.

5. Jangan ambik kaki kipas/aircond - maknanya yang suka bodek lecturer. Sebenarnya bodek ni ok, tapi kalau bodek untuk mendapatkan faedah yang baik kepada group. Tapi masalahnya yang bodek untuk diri sendiri, ni yang tak tahan.

6. Jangan ambik orang yang selalu ke overseas - memang hancur la. Sikit2 nak pergi luar negara. Pastu korang yang akan susah.

7. Jangan ambik orang yang bermulut manis - sebab nanti, bila dia tak wat keja, dia akan pujuk korang sampai korang tak jadi nak marah kat dia.. Then, korang plak kena buat bahagian yang sepatutnya hantu tu buat.

8. Ambik orang yang sekepala sahaja - kalau yang tak sanggup lepak maple macam korang, jangan ajak. Lainla kalau korang pun jenis yang tak lepak kat mamak. Tapi aku, semua tempat aku tak kisah.

9. Pilih yang tak pentingkan diri sendiri - asyik nak dia je yang menang. Pastu orang lain semua kena mengalah untuk puaskan hati dia.

10. Last sekali, jangan ambik orang yang sanggup tikam belakang kawan2 dia sendiri - memang nak makan penumbuk la kan. Depan kita senyum je, belakang kita cerita bukan2. Memang takleh wat kawan la orang macam ni.

Haa.. One more thing, aku nak listkan la orang2 yang pernah jadi groupmate aku dari part 1 sampai part 6.

PART 1
Mardhiah
Mia
Bazly
Hetty
Farahida
Dila
Syikin
Ali
Ayol

PART 2
Mira
Ain
Ayol
Ali

PART 3
Erna
Shiera
Zaid
Haida
Sarah
Syikin
Ali
Ayol

PART 4
Anis
Fariz
Erna
Arm
Ain
Mira
Farahida
Dila
Ama
Sarah
Farah Atiqah
Sueshi
Ayol
Mardhiah

PART 5
Dean
Haida
Farah Atiqah
Sarah Julifa
Sonia
Hisyam
Shiela
Yan
Sharil

PART 6
Sonia
Hisyam
Yan
Shiela

Nak komen sikit ye..
Waktu PART 1, memang best tapi sangat berperangai budak2 ye. Semua sentapan2 yang berlaku di luar kotak pemikiran orang dewasa. Haha.

PART 2 best gak. Tambah2 yang group animation (aku, Mira, Ain, Ayol) sebab sibuk giler tapi enjoy.

PART 3 pun ok. Cuma untuk photo comm, aku wat keja sorang. Hurm.. :(
Tapi the best part, waktu subjek PR (aku, zaid, haida) memang best sangat2. Kitorang tak pernah satu group, and tak rapat. Tetiba puan noraini masukkan kitorang dalam satu group. So, group kitorang memang jadi proffesional giler. Tiap kali meeting, memang proper. Takde borak2 benda2 merepek langsung. Hehe.. Memang best.

PART4 best giler gak. Tambah2 time wat booklet. Memang ahli group time tu (anis, erna, fariz, mira) memang sangat best dan boleh buat keja. Enjoy sangat dengan korang.. :)

PART 5 zaman menderita. Haha.. The "hauk"est semester! Memang time tu semua hancur.. Group assignment = individual. Faham2 la ye..
Then, time hujung PART 5, group aku (aku, shiela, yan, hisyam) dapat masuk semi final pertandingan kat Festival Video dan Filem Pendek Pelajar Malaysia and memang the best group ever.

PART 6 should be seronok tapi ada benda yang tak seronok gak jadi.. Yang penting, memang boleh masuk kepala dengan aku (shiela, yan, hisyam, sonia). Korang best!

So, ni je yang dapat aku share dengan korang untuk kali ni. Aku buat ni pun, sebab dah tak larat pendam dah. Tiap2 sem akan ada orang yang macam ni. Tapi bukan semua groupmate aku macam ni. Ada yang boleh buat keja dan rajin giler..

Then, pandai2 la buat keputusan sebelum nak pilih orang masuk group korang ye.. :)

8 comments:

Namhkir said...

hehehe..i mcm thu je sape..i was at the back of you kooot.lol

DicKiE aDaMs said...

aku pun tau sape! hahaha

Ais Kepal said...

rikh: haha.. shh.. haah, time i lahar dia u ada kat belakang i kan.. tapi time tu tak tergamak plak nak publish, rasa kesian plak.. haha.. tapi tadi dah sampai tahap gaban dah kemarahan nih.. ;)

faiz: shhh.. hehe.. tau2 je la kan sape.. :)

John Micheal Takie Lewis said...

oi ang kutuk sapa???
ang abaq kaih sblom aku mulakan penyiasatan

weh
btoi
part 5 semua hancoq leboqqqqqqqqqqqqqqq

e-zul Iswhat said...

mmg kene brsetuju. time part 5 memang kerja lintang pukang.tapi masalah groupmate xde komitmen memang xda la sem ni.
alhamdullillah.

Ais Kepal said...

taki: ada la.. hang carik la sapa kalau hang tere.. haha..

izzul: hehe.. alhamdulillah la.. doa2kan la jangan ada yang macamni dalam group awak ye..

Pikato ezorA said...

part 5 the "hauk"est sem 2 aku stuju sgt.
damn dat sem + grupmate + gpa!
i was in hell at dat time.
but now, i'm in heaven! hahaha.

anish (: said...

hoi!
macam aku tahu je entry ni tujukan pada sape!
ahaha.
;p
aku nak gelak wei.
sumpah nak gelak!
ahahahahaahahahahaha!
(:
aku tau sape org itu
laha gila okay.

humm.
thanx sbb seronok grup dgn aku ms buat booklet tuh.
aku sangat suka ok!
im having fun by grouping with u guys.
muah muah!