Saturday, May 4, 2013

Ambil Hati dan Bodek: BEZA!

"Tu bukan ambik hati! Tu bodek namanya!", teringat lagi ayat salah seorang editor ni kepada salah seorang kaki kipas. Saya bersetuju dengan editor tu. Memang beza antara dua kata tersebut. Ambik hati, dan membodek, adalah dua perkara berbeza yang mungkin perlu dikaji sebelum disebut.

Busuk tapi gigih mencium jua?


Adakah anda seorang kaki kipas? Kadang-kadang perbuatan kita, mungkin kita tak perasan tapi kalau orang lain menyebut-nyebut, tandanya memang ia lah tu. Ada faedah ke kalau jadi kaki kipas? Apa kata kita korek sikit pasal kes ni.

Aku tak reti mengipas. Kalau tu ada dalam subjek pelajaran, aku memang fail lah subjek tu. Dulu ambik Masscomm, so tak sempat nak study pasal kipas mengipas. Haha. Zaman study, kaki kipasnya cara lain. Dibenci juga tapi mungkin sebab habis kuat pun, markah tinggi sikit dari kawan-kawan lain. Tapi menjengah ke alam pekerjaan, ada kaki kipas yang lebih 'tinggi' darjatnya.

Dah ada aircond pun bawak kipas lagi.

Membuatkan semua tergamam dan cuma perkataan 'WOW!' sahaja yang mampu keluar dari celah gigi, antara lelangit dan lidah. Menakutkan. Tak perlu tuding jari pada sesiapa. Tapi, benda ni memang wujud tau. Bukan aku je yang perasan tau, tapi ramai lagi yang perasan cuma tak nak persoalkan.

Apa dia dapat eh? Mungkin dapat cinta? Alamak! Hahahaha. Gurau je. Mungkin juga KPI tinggi sampai gaji melambung sama naik dengan pihak atasan? Atau dilayan dengan baik sampai anggap rakan sekerja lain (yang seposisi) adalah 'staf'nya?? Banyak perspektif faedah tu. Hahaha.

Tadaaa! Takde kena mengena dengan sesiapa tau. Gambar hiasan je tau. 

Untuk aku, biarlah kita tak reti kipas, janji kita tahu kerja kita, mana yang baik, dan mana yang buruk. Bahaya kaki kipas ni. Dia boleh musnahkan orang lain dalam sekelip mata sahaja. Aku pun mangsa kaki kipas, tapi sebab aku jenis malas nak layan dan fikir banyak, aku just biarkan sahaja. Siapa aku nak persoalkan 'kekuatan angin kipas' beliau.

Anyway, posting kali ini tak ditujukan kepada sesiapa tau. Cuma saja je, malam-malam macam ni nak cakap sikit pasal realiti kehidupan yang kita semuka setiap hari. Tapi kalau ada yang terjentik batang hidung dengan posting ni, mintak maaf. Saya tak sebut sesiapa pun. :)


No comments: