Monday, September 17, 2012

Abang Rindu Abah....

Abah...

Lama dah abang tak teriak macam ni.. Ni first time Abang buat posting kat blog pasal Abah, lepas Abah takdak.. Esok 18 September, genap dua bulan Abah pi.. Abang rindu Abah.. Sangat2.. :'(

Abah, Abang tak berapa sihat.. Start dari Abah takdak hari tu, Abang mula tak sihat.. Tapi Abang takmau habaq kat Mak sebab nanti mak risau.. Abah, tadi lepas solat zohor, abang belek2 laptop yang Abah beli dulu.. Ada gambaq lama..

Abang jumpak gambaq2 masa Raya tahun lepas, masa kita sambut Birthday Abah tahun lepas, banyak gambaq2 lama lain jugak.. Abang jumpak gambaq2 Dik Wan yang Abah selalu MMS kat Abang dulu..

Abah dah jauh dari kami tapi tiap masa abang rasa macam Abah dekat sangat dengan Abang.. Macam Abah selalu ada dengan Abang.. Abang boleh rasa terngiang-ngiang lagi suara Abah.. Suara gelak Abah.. Abang ingat lagi, last sekali kita sembang kat phone hari Isnin 16 Julai..

Time tu Abah call masa Abang on the way balik kerja.. Hehe.. Soalan Abah macam biasa la, "Abang ada duit lagi dak?". Time tu Abang memang nak kena bayaq duit rumah baru.. Abah selalu tau kalau Abang tengah takdak duit kan..

Pesan Abah yang sebelum letak phone, "Abang kalau takdak duit, habaq na.. Jangan nak taruh duit, sampai tak makan pulak.. Ok?". Abang ingat tu sampai bila2 Abah.. Tu la last Abang dengaq suara Abah..

Dua hari kemudian, 18 Julai, Rabu, Pukul 3 pagi, Abang dapat call dari makcik, cakap suruh Abang balik Perlis.. Makcik kata Abah masuk wad.. Abang dah rasa tak sedap hati dah time tu tapi Abang tetap tak mau pikiaq yang buruk2 sebab Abang tak bersedia apa2 lagi..

Berapa minit lepas tu, mak call.. Mak kata, "Abang, balik Perlis la jugak.. Sat lagi Mak masuk duit, Abang pi airport ok.. Balik cepat ok..". Time tu dalam otak Abang, memang takmau pikiaq bukan2 lagi.. Abang cuba pikiaq yang Abah masuk wad..

Tapi Abang tak boleh tipu diri sendiri.. Tetap ada rasa.. Abang call tanya mak, Abah ok dak.. Mak cakap, "Takpa, Abang balik dulu ok.. Bawak kereta elok2 pi airport ok..".

Bila Abang dah sampai airport, duit tak boleh keluaq sebab mesin ATM pukul 6 baru boleh guna.. Mak call lagi sekali, dia kata suruh balik Sg Buloh rumah Pakngah sebab family depa nak balik jugak..

Dari Sepang, pagi tu Abang drive balik Sg Buloh.. Sampai ja Sg Buloh, Abang masuk dalam rumah Pakngah.. Pakngah nampak biasa, tapi Makngah Abang nampak lain macam.. Wan, Fik, Shami, Ikram tak cakap apa2.. Tapi Abang nampak Wan dengan Fik pakai kopiah putih.. Takkan setakat nak balik kampung pakai kopiah putih.. Selalunya kalau pakai camtu .....

Hurm.. Tapi dalam otak Abang still takmau pikiaq lagi sebab Abang tak bersedia nak terima berita buruk lagi.. Abang masuk toilet sat, pastu dapat call dari Along.. Along kata, "Bang Chaq, hang kat mana? Hang tau dah kan?", Along cakap.. Suara dia macam tengah teriak..

Abang habaq kat dia, yang Abang kat rumah Pakngah nak balik Perlis dah.. Sepanjang jalan, Abang tak boleh nak lelap mata.. Macam2 dalam otak Abang.. Phone kat tangan tak lepas2.. Abang pikiaq, patut ka dak Abang mesej Abah, tanya Abah ok dak..

Stop dekat RnR mana ntah, area Perak, Abang call mak lagi tanya Abah ok dak.. Mak kata, takpa, Abang balik dulu.. Pastu Abang cakap dengan Ngah.. Suara dia macam biasa, tapi Abang dapat rasa depa sembunyi benda.. Ada benda yang depa takmau habaq kat Abang..

Pastu terlelap sat.. Dalam tidoq tu pun, tak nyenyak sangat.. Sebab Abang asyik terbayang kalau sampai rumah satgi, tengok2... Hm.. Tapi Abang cuba lena jugak.. Bukak mata ja, dah sampai Jitra.. Dah tak jauh dah Abah..

Kat phone Abang dah taip, "Abah tunggu sat na.. Abang nak sampai dah.. Kat Jitra dah.." tapi tak terhantaq kat Abah.. Tak tau pasai apa.. Lepas Jitra, Tunjang, Padang Sera, dan sampai Kodiang.. Pakngah dok tak dok nak berenti makan.. Dia kata, dia lapaq..

Abang tak makan.. Tak dak selera langsung.. Time tu semua senyap.. Pastu ada pakcik2 kat meja belakang dua tiga orang dok sembang.. Dok tak dok, ada sorang tu kata kat kawan dia, nak pi Jelempok, nak pi mengunjung..

Jantung Abang macam nak luruh time tu Abah.. Abang cuba.. Cuba untuk terima.. Pakngah tengah makan dok tak dok, teriak.. Wan pi bayaq pastu Abang pi duduk dalam kereta..

Wan terus drive.. Masuk jalan baru nak ke belakang rumah kita tu Abah.. Abang tengok orang dah ramai.. Ramai sangat Abah, kat tempat Abah letak van.. Ada yang Abang kenai, ada yang Abang tak kenai..

Mak dengan Ngah dah ada kat pintu pagar tempat Abah selalu buat perencah tu.. Mak senyum.. Ngah pun.. Tapi Abang tau apa depa rasa.. Abang turun dari kereta, terus salam tangan mak.. Peluk ngah.. Abang tanya Mak, "Abah mana mak?".. Mak cakap, "Abang takmau qeyau na.. Abah takdak dah..".

Kaki Abang lembik time tu Abah.. Abang tak bersedia lagi.. Langsung.. Sebab Abah selalu ada.. Abah akan jaga kami semua.. Abah akan jaga Abang.. Slow2, Mak bawak abang masuk dalam rumah..

Kat dalam rumah, orang kampung ramai mai mengunjung Abah.. Mak pasang tirai.. Sebalik tirai tu, Abang nampak jenazah Abah.. Kaku.. Abang bukak kain nipis yang tutup muka Abah, Abang nampak wajah jenazah Abah.. Tenang.. Pakai kopiah putih..

Abang ambil tangan Abah, Abang salam kucup macam Abang selalu buat bila sampai rumah.. Tangan yang jaga Abang dari kecik sampai la walaupun Abang dah bekerja.. Masa tu baru Abang tau, Abang dengan adik2 dah jadi anak yatim.. Mak dengan Umi dah jadi janda..

Abang tengok Tok dengan Makcik.. Depa sedih.. Abang lagi sedih..

Abang tukaq baju, pakai baju Melayu Abah.. Abang duduk sebelah Abah, baca Yassin.. Tunggu masa untuk madikan Abah.. Ramai kawan2 Abah mai tengok Abah.. Sambil baca tu, sekali2 Abang tengok muka Abah.. Cium dahi Abah..

Waktu nak mandikan Abah, Abang dengan Syamil tolong.. Tu pertama kali Abang mandikan Abah.. Gosok2 badan Abah.. Dah selesai mandikan Abah, semua menunggu untuk kafankan Abah.. Pakaikan persalinan terakhir untuk Abah..

Sebelum wajah Abah ditutup untuk selama-lamanya, Abang, adik2, mak, umi, tok, makcik, pakngah semua kucup dahi Abah.. Masa tu, Abang kena cuba terima kenyataan yangAbang takkan jumpa Abah lagi dah.. :'(

Dik Wan baru balik dari rombongan sekolah masa tu.. Dia lagu dia la, bukan tau apa pun umuq tu..

Banyak benda yang Abang terkilan sebenaqnya sebab tak sempat nak buat untuk Abah.. Abang tak dan nak mintak halal makan minum sebelum Abah pi.. Abang tak sempat nak jaga Abah.. Nak bagi duit kat Abah.. Paling terkilan, Abang pernah plan bila ada duit, nak belikan Abah jam tangan Rado, yang Abah jual dulu.. Abah jual jam tangan tu sebab Abang nak masuk universiti time tu.. Abang ingat lagi..

Petang tu, Alhamdulillah semua selesai.. Jenazah Abah pun dah selamat dikebumikan.. Banyak hari jugak Abang cuti sebab nak tolong mak selesaikan apa yang patut.. Malam tu lepas tahlil, Abang pi dapoq.. Mak tunjuk sebungkus epal hijau..

Mak cakap, ni Abah beli semalam sebab nak buat jus dengan pucuk mengkudu.. Abah suruh Syamil p cari tapi dia takdan.. Abang nampak, anak Abah yang honaq tu pun qeyau jugak cuma dia jenih takmau tunjuk..

Dia rasa terkilan la tu takdan buat.. Abang pun ada satu lagi benda yang rasa terkilan sebab Isnin tu Abah ingat dak, yang Abang pi pelancaran Honda Civic Generesi ke-9 tu.. Abah suruh hantaq gambar tapi Abang kata nanti Abang hantaq tapi Abang terlupa..

Hm.. Raya tahun ni rasa macam tak raya pun Abah.. First time Abang pi sembahyang raya sendiri bawak Dik Wan.. Dalam masjid, Abang qeyau lagi sebab macam ternampak ja tempat kita selalu duduk tiap kali sembahyang raya.. Tapi tahun ni.. Hurm..

Beberapa minggu lagi, Abang nak balik raya Haji.. Tak tau la macam mana Abah.. Hurm.. Ok la Abah.. Nanti kalau dan Abang taip lagi ok.. Abang, mak, umi, tok, makcik, pakngah, adik2, semua rindu Abah.. Moga Abah diletakkan dikalangan orang2 beriman.. Amin..

Al-fatihah untuk arwah Abah,

Jefri b Hashim
2 Sept 1965 - 18 Julai 2012


Sent from my iPad

3 comments:

Hamzani H.I said...

Syafil... Sabaq na..

Ais Kepal said...

Ya la Hamz.. Memang sabaq pun.. Nak buat lagu mana.. :)

ietah said...

As salam...blogwalking disubuh hari..
Sesungguhnya sy amat memahami..walaupun abah sy tiada dah 3thn tp masih terase2 lg sbb kami sgt rapat...bila rindu...sedekahkan al fatihah..